Nordland teater: Fruen fra havet

Om arrangementet

Eksistensielt drama


Jon R. Skulbergs Fruen Fra Havet har brakt Henrik Ibsens figurer inn i vår egen samtid.

En samtid hvor man kan måle antidepressiv medisin i drikkevannet og hvor depresjon er en folkesykdom. Frihetslengselen er blitt til dødslengsel, og håpløshet har erstattet troen på eventyret. Men kanskje ligger der likevel et lite håp tilbake, når man slipper sine hemmeligheter og holder fast ved samtalen.

I vår bearbeidede versjon bor Ellida i en liten by innerst i en fjord sammen med sin kone, legen Wangel, og hennes datter fra et tidligere forhold. Her gjemmer Ellida på en hemmelighet, – og med konsekvensene ved valgene man tar for seg selv og andre.

Ellida har aldri sluppet fri fra depresjonen som grep henne som ung. Etter at hun og Wangel mistet sitt nyfødte barn for noen år siden har depresjonen bitt seg inn i henne igjen. Nå lengter hun etter døden. Det er i denne tilstanden vi møter Ellida.

Når Wangel, som en løsning på hennes mismot, foreslår at de skal flytte ut til havet igjen åpner hun opp om hvordan hun har det. For første gang slipper hun noen inn i mørket hun befinner seg i.

Kan Wangel og Hilde få henne tilbake til livet med dem? Har man rett til at ta sitt eget liv, hvis smerten er for stor? Eller har man plikt til at holde seg i live for dem man elsker? Hva betyr selvbestemmelse og den frie vilje for mennesket?

Fruen fra havet er et samarbeid mellom Nordland Teater og Convoi Exceptionnel.

Regissøren og hans kunstneriske lag griper tak oss med noe av det vanskeligste av alt – at noen opplever at livet ikke er til å bære. Les mer i det digitale programmet her

 

------------------------------
Trenger du noen å snakke med?
Hvis du kjenner noen som sliter eller er bekymret for egen helse, så snakk om at du er engstelig og hvorfor du er det – og be om hjelp.

Her er noen viktige hjelpetelefoner:
Mental Helse Hjelpetelefonen – ring 116 123 eller benytt chat og skrivetjenesten: sidetmedord.no
Kirkens SOS - ring 22 40 00 40
Akutt selvmordsfare – ring 113